Co je to aquaponie a jak funguje?
Aquaponie je systém, který je založen na přirozeném koloběhu hnojiv v přírodě: zvířata poskytují výživu rostlinám a rostliny zase zvířatům. V pokročilé aquaponii je tento systém, na rozdíl od přírody, kontrolovaný. Aquaponie je hrdou alternativou k tradičnímu zemědělství, která má velkou perspektivu.


Principy aquaponie
Aquaponie je unikátní technologický systém, který spojuje chov ryb s pěstováním zeleniny. Ryby poskytují hnojivo rostlinám, prospěšné bakterie z něj pomohou vyrobit živný roztok a rostliny pak čistí vodu rybám. Nepoužívají se žádná umělá hnojiva ani agrochemie. Systém šetří až 95 % vody oproti jiným způsobům pěstování.
Aquaponická produkce je zcela nezávislá na počasí a klimatu, navíc je celoroční. Produkty jsou velmi zdravé, nutričně hodnotné a výnosy jsou nesrovnatelné s konvenčním zemědělstvím.
Výhody aquaponie
- Pro pěstování rostlin není zapotřebí půda
- Minimální nároky na množství spotřebované vody oproti konvenčnímu zemědělství (až 95% úspora vody)
- Indoorové farmy nejsou závislé na ročním období a výkyvech počasí – jsou tedy využívané celoročně
- Absence umělých hnojiv a chemických postřiků
- Vysoká kvalita potravin, která je dána vysokým obsahem vitamínů, stopových prvků a vysokými nutričními hodnotami
- Vyšší výnosy oproti konvenčnímu zemědělství
- Aquaponické farmy produkují minimum odpadu
Aquaponické ryby
Ryby hrají v aquaponickém systému hlavní roli. Jejich organický odpad totiž slouží jako dokonalé hnojivo pro aquaponické rostliny.


Aquaponické plodiny
V aquaponii lze vypěstovat na 80 druhů listové, plodové a kořenové zeleniny. Na naší aquaponické farmě pěstujeme především listovou zeleninu a bylinky. Zkoumáme také sladkovodní řasy a microgreens.
Proč právě aquaponie
Aquaponie spojuje pěstování rostlin a chov ryb do jednoho uzavřeného a vysoce efektivního systému, kde si obě části navzájem pomáhají. Rostliny čistí vodu rybám a ryby dodávají rostlinám živiny, takže téměř nevzniká odpad a spotřeba vody je minimální. Aquaponie je ideální pro ty, kteří chtějí produkovat čerstvé potraviny udržitelně, ekologicky a s maximální efektivitou – vše v jednom propojeném systému.
